סיר המונח על שמיכה האם מותר להחזירו לאש בשבת?

האם אפשר להחזיר סיר שהורד מין הפלטה של שבת והיה מונח עם הפרדה של שמיכה ואם כן כמה זמן להחזיר לאחר שהורד. תודה.

תשובה:

שלום רב

אם בשעה שהסיר מהאש היה בדעתו להחזירה לאש, וההנחה על השמיכה היא רק לשעה קלה, נראה שיש להקל ולהחזיר, אך אם לא היה דעתו לכך בפירוש נחלקו הדעות והמנהג להחמיר שלא להחזיר.

מקורות:

בגמרא בשבת לח ב נסתפקה הגמרא בנוטל קדרה ומניחה על גבי המיטה האם מותר להחזירה לאש, ויסוד הספק הוא בכך, שכידוע, כאשר הקדרה בידו מותר להחזירה, וכשהיא על הקרקע אסור להחזיר, והמיטה היא מקום אמצעי, שאין דרך להניח שם סתם קדרות, ולכן אפשר שניכר מהמעשה שדעתו להחזיר מיד ודינו כעודה בידו. ולהלכה נחלקו בכך הדעות, כמובא בשו"ע בסי' רנג סעיף ב, אולם אם היתה דעתו בפירוש להחזירה לאש, כתב בביאור הלכה שם שיש להקל בכך. וכן הוא הדין כאשר היא בידו ממש ולא היה בדעתו להחזיר. אולם בחזון איש סי' לז ס"ק יב הקל על גבי מיטה או ספסל גם כשלא היתה דעתו בפירוש להחזיר.

שמיכה נראה לי שלענין זה דינה כמיטה או ספסל.