עץ שמפריע לשכן

יש לי אילן שהעננפים הולכים לחצר שכיני ונופל מהאילן ענפים ומזיק כליו וכדומה האם מחויב אני לסלק האילן כדי שלא יפול ויזיק
והשאלה שלי הוא האם לדמותו לאילן העומד ליפול דבעל האילן מחויב לסלק הזיקו או לא

תשובה:

שלום רב,

מעיקר הדין על הניזק לקצוץ את הענפים המפריעים כמבואר בסימן קנה כז. אמנם מדת חסידות היא שהמזיק ידאג שלא יזיק אף שמזיק לא על ידי "גיריה". אבל אם מדובר בענפים רעועים שמזיקים בנפילתם, שצורת השימוש הרגילה בעץ היא לקצוץ אותם לפני שהם נופלים, הרי הוא בכלל  ממונו המזיק ודינם כמו שכתבו בשו"ע תטז שעל המזיק לקוצם וראה נתיבות קנה יח וגם יש לדון מצד גיריה דממוניה שדעת הרבה פוסקים לחייב את המזיק להרחיק וכך פסק הנתיבות שם כב