המקור לצו מניעה במעמד צד אחד

האם יש מקור למתן צווי מניעה על ימין ועל שמאל במעמד צד אחד?
מה קורה אם הנתבע טוען שבית הדין אינו מקובל עליו ומציין שעליו מקוב בית דין פלוני?

תשובה:

שלום רב,

המקור הוא מדברי הרמ"א בס' עג י שבית הדין מעקל נכסי הלווה כשיש חשש הפסד. והוא מדברי הראש בב"ק א ה שמוטל על בי"ד להציל העשוק, ולזה אין צריך בשמיעת שני צדדים. והמנהג הוא שבית הדין קובע זמן לדיון בהקדם  שלא יהיה המעוקל נפסד, ואם בוחר המעוקל בית דין אחר במקום שהולכים אחריו ברגע שמתדיין שם יסירו את צו המניעה. ובשו"ת תשובות והנהגות ג תמ שמכיון שהעיקול נעשה במעמד צד אחד הבי"ד השני מוסמך לבטל את צו המניעה.