שאלות בהלוואות נסיעות בתחבורה ציבורית בעקבות הוזלת המחירים

שלו' כבוד רבני בית ההוראה!
היום מחירי התחבורה ציבורית הוזלו בכ14% נשאלה שאילה בבי מדרשא, אם לפני כמה ימים עלה ראובן עם שמעון יחד לאוטובוס, פתאום נוכח ראובן לדעת שאין בכיסו כסף לנסיעה, בצר לו פנה לשמעון ובקש ממנו שישלם עבורו וכעבור זמן יחזיר לו, כעת ראובן בא להשיב לשמעון את החוב ומחזיר לו סכום נסיעה לפי התעריף החדש, האם צודק בכך ראובן או לא?
צדדי השאילה, האם ראובן הלווה לשמעון כסף או נסיעה.
בדומה לזה יש להסתפק אם ראובן שילם על שמעון במזומן ובא שמעון להחזיר לו בנסיעה אחרת ע"י רב קו שאז המחיר פחות מנסיעה בודדת, האם יכול ראובן לחייבו על ההפרש שבין נסיעה במזומן לנסיעה ברב קו?
יורונו ושכרכם כפול מן השמים,

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אם שמעון שילם עבור ראובן מזומן או ערך צבור ברב-קו, חייב ראובן להשיב לשמעון את הסכום ששמעון שילם בפועל. אם שמעון שילם בכרטיסייה ולא דובר כיצד ישלם ראובן, חייב ראובן להחזיר לו נסיעה או שוויה היום. אלא אם כן דובר שראובן חייב לשלם סכום פלוני, שאז ראובן חייב לשלם את הסכום שסוכם.

אם ראובן שילם במזומן, חייב שמעון להחזיר לו את הסכום ששילם ואינו יכול לשלם באמצעות רב-קו, אלא אם כן ראובן מסכים ולפי התנאים שהוא רוצה.