אנשים שהתפללו ביחידות, האם יכולים להצטרף יחד לקריאת התורה?

מספר יהודים שהתפללו כל אחד ביחיד תפלת מנחה של שבת והתקבצו לבית הכנסת לפני השקיעה, האם יוכלו לקיים קריאת התורה של תפלת מנחה?

תשובה:

שלום רב

אם יש שישה אנשים שלא שמעו קריאת התורה, הם יכולים לצרף איתם עוד ארבעה שכבר שמעו ולקרוא בתורה, ראה ביאור הלכה סי' קמג ד"ה בפחות, אשל אברהם בוטאטש סו"ס פט,  שו"ת מהרש"ם ח"א סי' קעה שו"ת הר צבי ח"א סי' נב, שו"ת מהרש"ג ח"ב סי' צב ושו"ת קנין תורה ח"ד סי' יז, וראה שם שהמדובר הוא באנשים שמקפידים תמיד לשמוע קריאת התורה אלא שעכשיו נאלצו להבטל מכך מחמת אונס וכדומה, אבל אם הם מזלזלים בכך תדיר אין להוציא ספר תורה בשבילם.

כאשר יש פחות משישה שלא שמעו נחלקו הדעות אם ניתן לצרף איתם עוד אחרים ולקרוא, ראה שו"ת פרי השדה ח"ב סי' צז, שכאשר הקריאה היא בשלושה גברי די בשלושה שלא שמעו, וראה דעת תורה למהרש"ם סו"ס סט שהביא דעה זו והניח בצ"ע, ויש סוברים שצריך דוקא עשרה שלא שמעו, ראה ערוך השולחן סי' סט סעי' יד, שו"ת בנין שלמה סי' לה, שו"ת אגרות משה ח"א סי' כח ועוד, אולם הכרעת המשנה ברורה ורוב הפוסקים היא כאמור שדי בשישה שלא שמעו.