קניית פירות וירקות ללא כשרות מוסמכת / זימן על מי שאכל מאכל שאינו כשר

לכבוד הרבנים שלום רב. ברצוני לשאול מה דין פירות או ירקות הנקנים מן השוק ללא הכשר ראוי. האם צריכים לעשרם מספק?. אם הפירות הם של גוי האם צריך לברר מהיכן הביא? שאלה שניה. מרן כותב בשו"ע בסימן קצו סעיף א שמי שאכל מאכל האסור אפילו מדרבנן אין מזמנין עליו ואין מברכין עליו לא בתחילה ולא בסוף. ושאלתי היא: מי שקונה פירות מהשוק שיש פוסקים שאומרים שהם בחזקת דמאי האם הלכה זו חלה עליו?

תשובה:

שלום רב

כאשר קונים ירקות מהשוק יש לעשר מספק, שהרי אתה לא יודע מה נעשה איתם. פירות אין לקנות כלל ללא כשרות מהודרת, כיון שיכול להיות בהם חששות של ערלה.

אם יש לפירות כשרות רבנות רגילה, כבר אי אפשר לומר שאותו אדם פטור מברכה ו"אין זה מברך אלא מנאץ", גם אם אתה לא סומך על אותו הכשר. כאשר אדם אוכל ללא כשרות בכלל ודאי תקף לגביו הכלל הזה. אולם שים לב שהכל אמור כאשר חיוב הברכה שלו הוא מחמת אותה אכילה, אבל כאשר הוא אכל לחם כשר ומלבד זאת אכל סלט ירקות כמו זה שהזכרת הוא ודאי חייב בברכת המזון ומזמנים עליו.