לימוד תורה לנשים

שלום הרב! ישנו נושא שקצת מטריד אותי ובאמת אם זו אינה טרחה אשמח לתשובה מעמיקה כי אני קראתי המון תשובות בנושא ולא יצאתי מסופקת,
קודם כל הבנתי שישנה מחלוקת אם לנשים מותר ללמוד גמרא ולהעמיק בלימוד תורה, ואני באמת מבינה שזה בסדר ללמוד דברים שנוגעים לה ולא להעמיק בעיון, אבל רציתי להבין למה ישנם איסורים גמורים ? הרי זה נשמע לי הגיוני שאישה לא צריכה לדעת למשל איך להניח תפילין מן הסתם, אבל למשל פרקי אבות, שמלמד על מידות, או למשל מסכת נזיקין בכלל היא יכולה לתרום לאישה גם בעינייני הבית כיצד לנהוג כיצד לחנך ולשפוט באופן ישר אם הילדים רבו למשל.. אז באמת אשמח לתשובה מעמיקה בנושא

תשובה:

שלום רב

אין כל ספק שמותר לאשה ללמוד משניות מסכת אבות, וכך אגב עושים בכל בתי הספר של בית יעקב, יש אפילו מבחן ארצי של כל כיתות ח' בבית יעקב על כל מסכת אבות, דבר שמתכוננים אליו זמן רב. כך גם לימודי אמונה חינוך והשקפה, אלו דברים ברורים. מה שנאמר שהמלמד את בתו כאילו מלמדה תפלות, זה נאמר לגבי לימוד גמרא וכדומה דברים שאינם נוגעים לאשה ואינם מתאימים לאופייה.

בהצלחה רבה!

הצטרף לדיון

10 תגובות

  1. עיקר האיסור הוא ללמד תורה לאשה אבל אשה לעצמה שחשקה בתורה ולומדת כהוגן וכראוי יש לה שכר ואינה בכלל האיסור כנראה בלשון הש"ע יו"ד סימן רמ"ו ס"ו ומפורש ב" פרישה" על הטור שם ס"ק ט"ו

  2. 1. מה בדיוק אסור לאישה ללמוד בעצמה-גמרא/משנה/הידרא/עיון/קבלה מצוטטת וכו'?
    2. החובה לכתוב חדו"ת משום ל"ת-גזל ח"ו מהקב"ה- שייך גם לגבי אישה?
    3. האם מותר לאישה ללמד את ביתה/חברתה גמרא?
    4. האם מותר לשני נשים ללמוד יחד חברותא-הדף היומי למשל?
    5. האם מותר לאישה לשאול גבר/אישה שאלה בגמרא?לתרץ?לחדש?
    6. האם מותר לגבר/אישה לענות לשאלה של אישה בגמרא?
    6. האם אישה ששואלת בעילום שם ולא ידוע שהיא אישה מכשילה את העונים לה בגמרא? ואם יש עוד גברים שצופים בתשובה?האם אסור לקרוא תשובה כזו משום שמכשילה את המשיב שהשיב לאישה?

  3. מותר לאשה ללמוד בעצמה, אבל אין בזה טעם, יש הרבה מאוד מה ללמוד ששייך לנשים כמו משניות אבות, הלכות פרשנות תנ"ך ועוד, כך שאין צורך לעסוק בדברים אחרים.

  4. והרי יש עניין ביארצייט דווקא ללמוד משניות לעילוי נשמת הנפטר.
    והמשניות עם ברטנורא כוללות הלכות פסוקות.
    והיום שמעתי רבנית שטוענת שעדיף שאישה תלמד משניות לעלוי נשמת מאשר תקרא תהילים.