תאונה ברכב שאול ללא ביטוח מקיף וצד ג'

שלום,
אדם שאל את הרכב מחבירו ועשה תאונה עם הרכב והזיק גם רכב אחר. לרכב היה רק ביטוח חובה ולא מקיף וצד ג. על פי חוק אין חובה לעשות מקיף וצד ג.
המשאיל לא אמר שאין לו ביטוח מקיף וצד ג, האם השאול יכול לטעון שאילו היה יודע לא היה שואל את הרכב?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

השואל חייב לשלם ואינו יכול להיפטר בטענה זו כלל.

מקורות:

יש רבים וטובים שאין להם ביטוח מקיף והשואל הוא זה שהיה חייב לברר מראש. כמו כן, גם אלו שיש להם ביטוח מקיף, מצוי שהביטוח הוא עבור בעל הרכב בלבד ולא עבור נהגים אחרים, כך שבין כך לא הייתה אפשרות להוציא מחברת הביטוח בדרך היתר.

בנוסף לכך, גם אילו היה למשאיל ביטוח מקיף על הרכב, הוא לא היה מחויב להפעיל את הביטוח והיה רשאי להימנע מכך, בכדי שלא להעלות את הפרמיות. ואפילו אם המשאיל היה מפעיל את הביטוח, יש סוברים שאין פוטר את השואל מלשלם על הנזק והמשאיל מרוויח בכפליים. עיין בשו"ת מהרש"ם ח"ד סי' ז, בספר אור שמח פ"ז מה' שכירות ה"א ובשו"ת ציץ אליעזר חלק כא סימן נח.