מדוע נקרא שמו "מסכת" ?

הבן שלי שאל אותי למה קוראים למסכת "מסכת"? מה הביאור בזה?

תשובה:

שלום רב,

הנודע ביהודה בהקדמתו לספרו על הש"ס "צל"ח" כתב ביאור מדוע נקרא מסכת, וכך כתב:

"ולענ"ד נראה להסכים עם מה שפירשוהו לשון "מסך"…. על שם פרוכת המסך דכתיב בה וסכות על הארון שהיתה סוככה על תורה שנכתב שהן הלוחות שהיו מונחים בארון כן תורה שבעל פה סוככת ומגינה על תורה שבכתב להגין עליה שלא ישגה שוטה ופתי בפירושה כי היא סתומה מאד ואי אפשר לעמוד ע כוונתה כי אם ע"י תורה שבעל פה, וגם כשם שאין שום דרך אחר להכנס לקדשי קדשים פנימה כי אם דרך פרוכת המסך ושם לפנים מן הפורכת השכינה שורה כן אי אפשר לקבל השכינה לעתיד אחר מותו כי אם ע"י לימוד תורה שבעל פה". וראה שם בהמשך שכתב פירוש נוסף.

רוב נחת!