שני מתווכים דורשים דמי תיווך

לכבוד הרבנים שלום רב.
מתווך הציע לי דירה לקניה ובשיחה עם עורך דין בנושא אחר לגמרי הציע לי גם אותו עורך דין את אותה דירה לקניה יען כי אותו בעל דירה הוא לקוח של אותו עורך דין ובשיחה ביניהם ביקש בעל הדירה מהעו"ד שימצא לו קונה לדירתו. יש לציין שאותו העו"ד מבקש דמי תיווך מועטים ביחס למתווך
שאלתי היא אם וכאשר הקניה תצא לפועל למי צריך לשלם דמי תיווך?

תשובה:

שלום רב,

אם פנית אתה למתווך הראשון והענין היה נגמר גם בלי ההצעה של אותו עו"ד אתה חייב לגמור על ידי המתווך א' ולשלם לו את מלוא התיווך(ראה אגרות משה ח"א מט ד"ה אבל מסתבר) אמנם אם המתווך הוא זה שפנה אליך וברור לך שגם בלי המידע שלו המקח היה מגיע לידי גמר על ידי העו"ד מעיקר הדין אתה יכול לבצע את הקניה דרך המתווך השני ולהיפטר מהראשון, אבל הערוך השלחן קפה יב כתב שראוי לכל ירא ה' שאם העסק יכול להגמר באותם תנאים על ידי הראשון שלא יכניס אחר, אמנם  הוא לא מתייחס למקרה שהשני יותר זול.