שאלות שונות בענייני זכויות יוצרים

צהרים טובים הרב,
השאלה שלי עוסקת על צד הגזל ואשמח לתשובה מפורטת עד כמה שהרב יכול,

אני תלמיד ישיבה שמתעסק במוזיקה בעיקר, רציתי לשאול אותך מספר שאלות השאלה הראשונה היא האם האינטרנט נחשב כמקום הפקר או לא?
מה השימוש המותר בתוכני האינטרט כוונתי היא האם מותר לי להוריד קובצים ללא חשש גזל? האם אני מוריד משהו שדורש תשלום ומשלם עליו אך מעלה אותו לאינטרנט בידיעה שאני רוצה שכולם ייהנו ממנו בחינם (אני אישית כביכול קניתי לכולם).
האם אני יכול להוריד מוזיקה ולעסוק במכר מחוץ לאנטרנט כלומר אני מוריד קריוקי ועובד בזה ולוקח לערב 100 שקל על שירים הורדתי.
האם מותר לי להוריד תוכנה חסרה בחינם (ולהוריד כל התוספים הנפרד וליצור תוכנה מלאה).
צפייה בסרטים המובנים באנטרנט או העלאת סרטים לאנטרנט.
אשמח לתשובה מפורטת ולמקורות מאיפה לומדים את זה הרי היום ראיתי שנושא זה בקושי מבואר והכל למדים מחשש גזל וכל מיני הקישים אשמח לתשובה מהרב עד שהיכן הרב יכול לבאר לי את הנושא. תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

חומר שהועלה על ידי אנשים אחרים (שאינם בעלי הזכויות) לאינטרנט אינו הפקר. חומר שהועלה על ידי הבעלים מבלי להזהיר שאסור להוריד, ניתן לראות בכך כהסכמה להורדה לצורך שימוש אישי.

יש מקום להתיר להעתיק קבצי שמע ווידאו לצורך שימוש אישי וביתי, אבל ודאי שאין להעלות אותם לאינטרנט כאשר לא ידוע איזה שימוש יעשה בו הציבור. כמו כן, ודאי שאין שום עניין לדאוג לציבור על חשבון בעלי הזכויות שעמלו והשקיעו על יצירתם ולגרום להם הפסדים, ועוד להיכנס לשם כך להיתרים דחוקים. חז"ל אומרים: "אין אדם חוטא ולא לו", אז בשביל מה לעשות את זה?

בהשמעת מוזיקה לציבור יש בכך בעיה כפולה, מצד העתקה לשם שימוש שאינו אישי ולא ביתי ומצד השמעה בציבור.

בדרך כלל בהסכם של תוכנה חינמית מפורש שאין לעשות שינויים בתוכנה.

מקורות:

לעניין הורדת שירים עיין כאן. עיין עוד בעלון המשפט גליון 39.