הנאה ממעשה של גוי בשבת

שלום
בעוד מספר חודשים ניסע לטיול שורשים לאוקראינה. אנחנו לוקחים מדריך גוי מקומי.
האם מותר בשבת שהוא ישלם עבורנו במוזיאון או משהו בסגנון? מותר שהוא יסחב מים ,אוכל, או טלית במקום שאין עירוב?
באופן כללי- לא שמתכונים לעשות זאת- מותר ליסוע באוטו שהגוי הוא הנהג?

תשובה:

שלום רב

הפעולות הנ"ל כולן אסורות משתי סיבות: א. איסור אמירה לגוי בשבת. והיינו שאסור לומר לגוי לעשות מלאכה בשבת. ב. איסור הנאה ממעשה שבת של גוי. כלומר, גם כאשר הגוי עושה זאת ללא בקשה מצד היהודי, אם המעשה נעשה עבור היהודי אסור להנות ממנו, ולכן אם גוי הדליק את האור בשבת עבור היהודי אסור להשתמש לאור החשמל הזה. לגבי צורך מצוה כמו הבאת הטלית, אם לא מדובר ברשות הרבים דאורייתא [כלומר הרחוב אינו רחב ט"ז אמה ולא עוברים בו שישים ריבוא איש ביום] מותר לומר לו להביא, כיון שזה נחשב שבות דשבות לצורך מצוה. כך גם לגבי יין לקידוש.

נסיעה טובה ושתזכו לעשות זאת על טהרת הקודש!

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. יש בזה בעיה של מראית העין וזלזול בכבוד השבת, הרי אנשים שרואים אתכם לא יודעים שקניתם קודם. ובכלל הייתי מייעץ לעשות שבת יהודית אמיתית, עם זמירות של שבת ודברי תורה ותפילות בבית הכנסת ולימוד תורה, יום השבת מרומם וקדוש וזה לא הזמן למוזיאונים.