איסוף בקבוקים ריקים בשבת

בשבת הלך בחור צעיר לסעודת שבע ברכות, ואחרי הסעודה ראה שנותרו בקבוקי זכוכית רבים שמיועדים לאשפה
ומידיעתו שמקבלים כסף על החזרת הבקבוקים, טרח בשבת ואספם והביאם לביתו ואחר כך בימי החול קיבל פדיונם.
ברור שזה עובדין דחול ועבר על ממצוא חפצך, אבל עתה כשבאים לדבר איתו וללמוד מכך, רצוני לדעת מ"מ שנוגע ביותר לעובדא הנ"ל.
תודה

תשובה:

שלום רב

זה שהוא אוסף את הבקבוקים למטרות רווח אינני בטוח שיש בכך בעיה מצד האיסור של ממצוא חפצך, הוא אינו עוסק כרגע במסחר אלא אוסף דברים שווי ערך כספי [באותה מידה אם היו פזורים על הריצפה תכשיטים יקרים לא היה איסור לאסוף אותם…]. הנקודה הבעייתית היא שבקבוק ריק מלוכלך שאין דרך להשתמש בו הוא מוקצה בשבת [ראה ארחות שבת ח”ב עמ’ עז], לכן אם יוכל להסיט אותו ברגל מאחורי עץ וכדומה ניחא, אבל להרים בידים אסור.

רוב נחת!