מגבונים לחים בשבת / קדושה באמצע שמונה עשרה

שלום לכבוד הרב,
יש לי מספר שאלות:
1) מגבונים אסורים בשבת? ואם כן מה עושים אחרי גדולים למשל?
2)למה בהנחת תפילין בקשירת יד צריך לשבת ובראש לעמוד?
3)בתפילת שמונה עשרה, אם אני עדיי'ן לא סיי'מתי והצליח ציבור הגיע לקדושה, מה אני עושה?
תודה ובשורות טובות

תשובה:

שלום רב

  1. לדעת רוב פוסקי זמנינו מגבונים לחים אסורים בשימוש בשבת, ראה ביאורים בסו"ס ארחות שבת בהרחבה, ולדעת הגר"י נובירט יש להקל רק במגבוני נייר ולא בד, וכמדומני שרוב המגבונים הנמכרים הם מבד, ראה כאן בהרחבה בענין. בשעת הצורך ניתן להשתמש או בבידן או בתרסיס נוזלי שניתן להתיזו ולנגבו בטישיו רגיל.
  2. החלוקה הזו היא על פי הקבלה. על הטעם לכך שמנהג האשכנזים שלא לחשוש לסוד שבדבר ומניחים שניהם מעומד כמו בכל ברכת המצוות, ראה משנה ברורה בסי' כה ס"ק מב.
  3. יש לשתוק ולהאזין ולעשות במחשבה כעין תנאי, שאם ההלכה היא שלצאת ידי חובת קדושה מהחזן בשומע כעונה נחשב כהפסקה בתפילה, אינני מעוניין בכך, אבל אם זה לא נחשב הפסקה הרי שאני מעוניין כך לעשות. ראה תוס' בסוכה לח ע"ב שהביאו בענין זה מחלוקת בין הראשונים. ויש שרצו לבאר שראשונים אלו נחלקו בגדר דין שומע כעונה, אם כוונת הדברים שהשומע יוצא ידי חובה באמירתו של המשמיע וממילא הוא ששותק לא נחשב כמפסיק בתפילתו, או כלשון החזון איש "השמיעה היא מכלי הדיבור", והשמיעה לבדה נחשבת לו כאילו אמר בעצמו, וממילא יש בכך הפסק.