עיון ברשימת משימות בשבת / ספק ספיחין

שלום וברכה כבוד הרב, תודה על התגובות המועילות
1. האם מותר לי לכתוב על דף לפני שבת כמובן, משימות לשבת, ולקרוא משם מה יש לי לעשות בשבת?
2. אמי השתמשה באחד מהמזלגות שלא מיועדים לבשר עד כמה שידוע לי, אולי שכחתי שהגעלנו וטבלנו את המזלג הזה אבל אני לא חושב.
האם אפשר לאכול מהבשר?
3. אין לי מושג האם הבצל שאמא שלי קונה הוא טרי או הוקפא והופשר, היא חושבת שזה טרי לפי המראה. יש סיכוי שזה ספיחין?

תודה רבה כבוד הרב ושבת שלום :)

תשובה:

שלום רב

  1. אסור לעיין בשבת ברשימת מוזמנים או מיני מאכלים או פעולות שצריך לעשות בשבת, כיון שבדרך כלל מחקים ומשנים את כתוב ברשימות אלו, ומחמת החשש שמא ימחוק אסרו זאת חכמים. ראה שו"ע סי' שז סעי' יב. אמנם, לצורך מצוה או צורך רבים לא אסרו חכמים, ולכן מותר לגבאי בבית הכנסת לעיין ברשימת העולים לתורה וכדומה, כמבואר במשנה ברורה שם, וכ"כ בשו"ת משנת יוסף ח"ט סי' צה, וכ"כ בכף החיים שם ס"ק פט לגבי רשימת הכיבודים בברית מילה. אמנם, בשמירת שבת כהלכתה פרק כט הערה קלג הביא להקל בזה בזמנינו ברשימת מיני מאכל או אורחים כיון שרגילים להכין בשפע ואין כ"כ חשש שימחוק, עכ"פ אם אין צורך מיוחד ודאי יש להמנע.
  2. אפר לאכול. מן הסתם המזלג אינו בן יומו, והשימוש בכלי לא טבול אינו אוסר את המאכל.
  3. באופן כללי צריך לדעת שהירקות באים מחנות בעל כשרות מוסמכת, אחרת יש גם בעיות של תרומות ומעשרות וכו', למעשה אתה יכול לאכול את המאכל, מספק ודאי תוכל למוך שגם היתר מכירה הוא משהו, שהרי שביעית בזמן הזה דרבנן וספק דרבנן להקל, וכאן יש עוד את הצירוף של היתר מכירה.

שבת שלום!