לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

שהייה בבית מלון בחו"ל בשבת

הייתי עם אשתי במלון בחו"ל בשבת בלית ברירה שהאבא שלי אושפז באופן דחוף בבית חולים בעיר.  הדלת לחדר נפתחה מבחוץ
רק ע"י כרטיס.  אבל המנגנון מבפנים היה מכני.  בהסתכלות, הידית הפנימי לא הפעיל בכלל את הידית החיצוני ולהפך.  אבל כל אחד עבד בצורה עצמונית להכניס את הלשונית פנימה כדי לפתוח את הדלת.    הכנסת הכרטיס מבחוץ פעלה לשחרר את הידית החיצונית ואז היה אפשר להשתמש איתו כדי להכניס את הלשונית.  החלק הזכר שנעל את הדלת במזוזה היה שותף לשתי הידיות.  לאחר כניסת השבת,
חששתי שאסור לצאת מהחדר כלל בגלל שהדלת "עובד" עם מערכת חשמל.  אחר כך חשבתי שה לא נכון.  החשמל פועל רק לשחרר
את הידית החיצונית. למעשה יצאתי ואשתי שלא יצאה כל השבת פתחה לי את הדלת.   מה דעתכם על זה.
שאלה נוספת. היינו מוכרחים לאכול בחדר שלנו אוכל קר וסדרתי לפני שבת שגוי מהצוות יעלה לפי דרישתי לכבות את האורות בחדר כדי שנוכל לישון, דבר שהיה מאד נחוץ בפרט שאנחנו לא צעירים ובאנו בטיסה ארוכה.  האם עשיתי נכון? האם אפשר להחשיב את המלון
כרשות היחיד מבחינת טילטול בחוץ לחדר שינה?  מאד תודה

תשובה:

שלום רב,

לגבי הידית אין לי את הידע הטכני הדרוש, אולי תוכל לפנות אל המכון הטכנולוגי בראשון  הרב הלפרין.

לגבי האור בחדר, בדין אמירה לגוי יש שני חלקים "איסור האמירה" ואיסור הנאה, לגבי איסור אמירה, מותר לומר ברמז שלא בדרך ציווי או לפני שבת, לגבי איסור הנאה לא מועיל כלום, ולכן, לומר בדרך רמז שלא בדרך ציווי להדליק אור אסור, כיון שיש כאן הנאה ממעשה שבת, אבל לומר לו לכבות מותר, כיון שכיבוי האור אין בו הנאה אלא רק מניעת צער.