האם מותר לכהן להכנס לבית הקברות בעת לווית אביו?

כהן שמת אביו והקבר נכרה בין קברים אחרים האם לאשכנזים יכול להשתתף בקבורה למרות שנטמא גם לאחרים מצד הדין ומצד כיבוד ההחיים והמתים

תשובה:

שלום רב

באופן כזה אסור לכהן להכנס לבית הקברות ועליו לעמוד בריחוק ארבע אמות מהקברים.

מקורות:

בשו"ע סי' שעד סעי' ז נחלקו השו"ע והרמ"א אם מותר לכהן להטמא למת אחר כדי שיוכל לטפל בקרובו אליו הוא רשאי להטמא, אלא שכתבו הפוסקים, שאף למנהג האשכנזים על פי הרמ"א שהדבר מותר, לא יתיר הדבר אלא טומאה שהוא נזקק לה בדרך הליכתו לקרובו, וכגון שהמת נמצא בחדר שיש בו מת נוסף והוא בא לשבת שם, אבל במקרה האמור, כיון שביציאתו אחר הקבורה שוב יצטרך לעבור בסמוך לקברים של אחרים, וזה כבר טומאה שהוא אינו נזקק לה לצורך קרובו שכבר קבור, הדבר אסור, וראה ש"ך שם ס"ק יב שגם בהליכתו יש לאסור כיון שאפשר היה להשתדל לקוברו בצד בית הקברות ולא באמצעו. אמנם, בשו"ת אגרות משה יו"ד סי' רנב כתב שבמקרה שהשתדלו לקוברו בצד בית הקברות ולא עלה בידם מותר ללכת לקבר, אבל כבר תמהו עליו מהטעם הנ"ל, שאסור לכהן להטמא בחזרתו, ראה ס' פני ברוך פרק ב הערה ל.