אשה ששכחה להדליק נרות שבת והחשמל היה דלוק

אשה ששכחה להדליק נרות שבת אך היה אור חשמל כל השבת. האם חל עליה הקנס להדליק נר נוסף כל שבת מעתה?

תשובה:

אף שהחשמל היה דלוק, כיון שלא הודלק לכבוד שבת בדוקא הקנס קיים, אולם אם הדליקו את האור לכבוד שבת – יש להקל.

מקורות:

על כך שהקנס קיים ראה שו"ת מלמד להועיל סי' מ"ו, שו"ת שרגא המאיר ח"ז סי' פ"ג, שו"ת קנין תורה ח"ו סי' ט', שו"ת שבט הלוי ח"ה סי' ל"ג, שו"ת להורות נתן ח"י סי' ל"ד, ודלא כשו"ת אור לציון ח"ב פי"ח אות י"ב. על כך שאם הדליקה את החשמל בכוונה מפורשת לכבוד שבת קודש, הגם שלא בירכה יש להקל בזה ראה חוט שני ח"ד פרק פ"ג סק"ג, וכן ידוע בשם הגרי"ש אלישיב.