מגע אדם חילוני במיץ ענבים מפוסטר

בסד
שלום רב
האם מותר לאדם חרדי שהיה חילוני מראשית חיו עד גיל ההתבגרות לגעת ולמזוג תירוש /יין לא מבושל לעצמו ולאחרים בשבת קודש ויום טוב ?
והאם מותר לאדם חילוני לא שומר שבת רחמנא ליצלן לגעת בבקבוק תירוש שכתוב עליו "מבושל ע"י פיסטור ?
תודה.

תשובה:

שלום רב

אדם ששב בתשובה שלמה דינו כאדם חרדי לכל דבר, כמובן.

בדרך כלל מיץ ענבים הוא מפוסטר ולא מבושל, וממילא נחלקו בו הדעות אם הוא נעשה יין נסך, והמנהג בזה להחמיר כשאין הפסד גדול.

מקורות:

אם המיץ ענבים הוא מבושל, בודאי אין בזה דין יין נסך. ואם הוא מפוסטר יש בזה מחלוקת בפוסקים. בשו”ת יביע אומר ח”ח יו”ד סי’ טו, ושו”ת מנחת יצחק ח”ז סי’ סא, ואגרות משה (ח”ג סי’ לא) פסקו שמפוסטר הוא כדין מבושל. ואילו דעת הגרש”ז אוירבך במנחת שלמה ח”א סי’ כה, שיש להחמיר בו במגע גוי או חילוני. וכן דעת הגרי”ש אלישיב (קובץ תשובות ח”א סי’ עה), וכמדומה שכן מנהג העולם, שהרי כמעט ולא מצוי היום יינות שאינם מפוסטרים ואעפ”כ נהגו להחמיר בזה. במידת האפשר.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. בסד
    אם התירוש "מבושלעל ידי פיסטור" והסדרנים בסופר חילונים או גויים והם נוגעים בבקבוקים ,מרימים ומעבירים מממקום למקום.. זה אומר שהתירוש אסור לקידוש ?
    אם קניתי את בקבוקי התירוש והם במטבח, ואבי או אימי הרימו והעבירו ממקום למקום התירוש מותר או אסור ?

  2. בסד
    תודה.
    קיימת בעיה רק כאשר בקבוק התירוש פתוח ?
    בבקבוק סגור אין בעיה ?
    מה ההבדל מבחינה הלכתית בין תירוש סגור הרמטית על ידי פקק לבין בקבוק תירוש "פתוח" אך עדיין עם פקק ?
    ומה עליי לעשות אם כל הזמן שאני בתשובה הוריי נגעו בבקבוקי התירוש במהלך השבת , הוציאו מהמקרר וכו' ? אסור היה לקדש ולהבדיל עליו או מותר ?
    תודה.

  3. בסד
    האם שתיית תירוש מפוסטר שנגעו בו מחללי שבת זו עבירה מדאורייתא ?
    והאם כל הזמן שקידשתי והבדלתי על תירוש כזה יצאתי ידיי חובת הקידוש וההבדלה ? האם קיימתי את המצווה בשלימותה ?

  4. השבתי. דאורייתא בטח לא הרי זה לא התנסך לעבודה זרה… וכאמור לדעת הרבהפוסקים מפוסטר זה כמו מבושל ואפשר לסמוך עליהם בשעת הצורך כמו שלך, כך שהכל בסדר ויצא ידי חובה כראוי.