האם יש חובה להציל פירות שביעית מהפסד?

בס"ד

שלום הרב,

יצא לי לראות ירקות ופירות שרוב הסיכויים שהם היתר מכירה על המדרכה ברחוב על כביש בפח זבל בתוך פיתה וכו' . מה הייתי צריך לעשות ?

תודה רבה

תשובה:

שלום רב

ראשית תרשה לי לפקפק על ההנחה שמדובר בירקות שביעית, אין כיום בשוק ירקות כאלו, למעט אולי בטטות בצל ותפוחי אדמה.

אולם אין חובה להציל פירות שביעית מהבזיון וההפסד, יש איסור להפסידם, ואדרבה, יש מתירים גם לגרום להם הפסד ורק מעשה בידים אסור לדעתם, והוראת הגרי"ש אלישיב לסמוך על דעות אלו בירקות שבלאו הכי כבר לא יאכלו, כמו במקרה שלך.  ראה משפטי ארץ פרק כא סעי' טז.

מקורות:

על הנדון אם גרם הפסד פירות שביעית מותר או אסור, ראה שו"ת מהרי"ט ח"א סי' פג שמתיר, וכן דעת הרידב"ז סי' ה ס"ק א, ולעומתו במשמרת רידב"ז שם בדעת הרמב"ם שאוסר.