שליחות בקנין במתנה

ראובן שאמר לשמעון קנה לך שדי בתורת מתנה והלך שמעון וביצע קניין בשדה ללוי (במקום לעצמו), מה הדין (האם השדה קנויה ללוי ? ).

תשובה:

שלום רב,

מדברי הנתיבות בסימן קפה נראה שאינו קונה, וזאת משום שצריך שיהיה שליח של המקנה שהוא בעל הממון, וגם מדין זכיה נראה שלא יועיל, משום שאם זכיה מטעם שליחות לא מועיל. (ראה נתיבות קה ב). נקודה נוספת יש להעיר, האם שייך במקרה כזה לומר את הכלל  "מיגו דזכי לנפשיה" כיון שכל זכייתו בקרקע היא מכח הקנאת הנותן והוא מקנה לזוכה, ולדינא צ"ע.