גבי מצוה לקיים דברי המת בירושה

בס"ד

שלום לכבוד רבני בית הוראה שליט"א,

שאלה: בן שאב הבטח בו, שיתן אחותו סכום כפי רצה האב ולכן לא כתב לבנות שטחר חצי זכר או כל יוצא כזה כיון שרצה שהבן יקיים ירושה מדאורייתא, ואז הוא יתן לה כפי ציוה אביב. ועתה שהגיע לידו הירושה מערער שבאמת לא חושב שמגיע לה כל סכום שהמליץ האב בגילוי דעתו, ורוצה לתת חצי ממ"ש האב. וטוען כיון שירש, והוא היורש מדאורייתא, כיון שהגיע לידו שלו, ולפיכך לו לעשות כרצונו.

האם אומרים בזה מצוה לקיים דברי המת וצריך ללת לאחותו הסכום שאביב רצה?

תשובה:

שלום רב,

גם אם האבא ציוה בפירוש ליורש בפני הבת שייתן לה, עדין יש מחלוקת הפוסקים בזה (כיון שלא השליש) ואי אפשר להוציא ממנו (ראה רן סעיף כג וסימן רנב ב ונתיבות שם ב מנחת שי עה מהרי"א לוי ב פו) אבל כתבו האחרונים דיש עליו מצוות כיבוד אב (מהרי"א הלוי ב פו ובשו"ת רעק"א סח מסופק בזה)  אבל מצד זה אי אפשר להכריחו