שינוי מקום בברכות – הולכי דרכים

שלום הרב,
דיני שינוי מקום בסעודה:
האם מותר ליטול ידים בבית ולאכול קצת מלחם ואז לאכול את כל השאר באוטובוס?
לאכול באוטובוס ולסיים לאכול במקום אחר?
אני באוטובוס ומברך שהכל ויורד מהאוטובוס ורוצה לשתות שוב,מברך שוב?

תשובה:

שלום רב

הכלל הוא שהולכי דרכים, כלומר אדם שכלל לא קובע מקום לשתות אלא הוא כל הזמן בתנועה, מברך בתחילה ויכול לשתות כל הזמן. ראה משנה ברורה סי’ קעח סעי’ ד ומשנה ברורה שם ס”ק מב. אבל אם הוא יושב בתחילה במקום מסויים אין הוא רשאי להמשיך אכילתו במקום אחר. כמובן שאם הסחת דעת והחלטת שכבר גמרת לשתות בפעם הבאה יש לברך שוב. כמו כן, אם אתה נוסע ממקום למקום ברכב, הישיבה ברכב מהווה הפסקה בהגדרה של הולכי דרכים. אם אתה מפסיק חצי שעה בין שתייה אחת לחברתה עדיף לברך ברכה אחרונה ואחר כך לברך שוב, אחרת כבר יעבור שיעור עיכול על השתייה הקודמת והפסדת את הברכה האחרונה על מה שכבר שתית. ראה כאן בהרחבה.

מקורות:

סי’ קע”ח סעיף ד’ ומ”ב שם ס”ק מ”ב ושו”ת אבן ישראל חלק ט’ סי’ ס”ג בהערות למ”ב. ואף שהמ”ב שם כתב שמבית לבית לא מהני דעתו לענין פירות, אך עי’ באגרות משה או”ח חלק ב’ סוף סי’ נ”ז שכתב שאם הכין את עצמו בבית ללכת מהני, וכן משמע במגן אברהם שם.