פידיון הבן כשאין אב

שאלה: במקרה ואין אב בשטח על מי החובה לקיים פידיון הבן ומתי ?

תשובה:

שלום רב,

גם אם האב אנו בשטח נוהגים לעשות פדיון, במקרה כזה, האפוטרופוס של הילד (האמא) עורכת את הפדיון. אולם אם האב קיים אלא רק לא מגיע לטקס הפדיון. הוא יכול דווקא לפדות אותו במקומו. או לעשות שליח שיפדה את בנו.

מקורות:

אם אין אב שחייב בפדיון. בעצם החובה הוא על הבן עצמו לפדות את עצמו. והשאלה היא רק האם לפדות אותו היום בעודו תינוק, או להמתין עד הגיעו לגיל 13. ראה שו"ע יו"ד סי' שה שנחלקו הט"ז והש"ך בזה. לדעת הט"ז אין פודים אותו, אלא הוא ממתין עש שיגדל ואז הוא פודה את עצמו. ולדעת הש"ך יכולים לפדות אותו מיד מדין זכיה. (ראה בש"ך ס"ק יא וס"ק כ' ובביאור הגר"א ס"ק יז). וראה עוד בפתחי תשובה שם ס"ק טז. אולם למעשה נוהגים כשיטת הש"ך ועי' עוד באגרות משה יו"ד ח"א סי' קפח.

שיטה מענינת יש בשו"ת יהודה יעלה יו"ד סי' רסו, שהקטן עצמו יפדה את עצמו לכשיגיע לעונת הפעוטות ויהיה בר קנין. וכן צידד בשו"ת זכרון יוסף סי' י.

בס' צידה לדרך פרשת בא כתב שאבי אביו יפדה אותו, אולם בשו"ת מחנה חיים ח"ג סי' עה דחה סברא זו מכל וכל, והוכיח שאין דין "בני בנים הרי הם כבנים" נוהג בפדיון הבן.