איסור לא תתגודדו – בזמנינו

שלום לכת"ר
הייתי שמח לדעת איך אפשר לדעת מה נכנס תחת הגדר של 'לא תדגודדו'?
למשל: האם עמידה או ישיבה בחזרת ש"ץ? מזמורים של שבת או שחרית? וכו'
אם אפשר לענות על השאלות הספציפיות דלעיל, ובצורה כוללנית, כדי שנוכל לעשות את החשבון בעצמנו, נשמח מאוד?

תודה מראש

תשובה:

שלום רב

ההוראה הכללית היא שהיום שהקהילות מעורבות מאוד, ובכל בית כנסת יושבים אנשים עם מנהגים שונים וכו', אין איסור זה נוהג, למעט מעשים קיצוניים כמו אופן אמירת התחנון והוידוי, שיש שהחמירו בזה במקום שיש מנהג קבוע כיון שהוא מעשה ניכר מאוד [ישיבה בחזרת הש"ץ אינה דבר ניכר כלל, כיון שיש גם הרבה אשכנזים שיושבים מחמת חולשה או חוסר שימת לב וכו'… כמו כן בתפילות שאומרים בלחש כל אחד לעצמו אין חשש כלל.

מקורות:

ראה כאן הרבה תשובות בענין זה על פרטיהם ומקורותיהם.