קדיש יתום לאחר שנת האבל

האם יש תועלת באמירת קדיש יתום אחר שהסתיימה שנת הפטירה של האבא.

תשובה:

שלום רב,

ברור שהמעלה הגדולה לומר קדיש היא בעיקר השנה הראשונה, ולכן תיקנו לומר קדיש בשנה הראשונה ראה במשנה ברורה (סי' קלב סק"י): "וכבר ידוע ממעשה דר' עקיבא תועלת הגדול שיש למת כשיש לו בן האומר קדיש וברכו וביותר בתוך שנה ראשונה". כלומר, זו התועלת הגדולה יותר. למרות זאת יש גם תועלת לאחר השנה, אבל לא נהגו לומר לאחר שנה.

ראה בספר ככל לאדן של החיד"א (דף קס עמוד ב) שהביא בשם האר"י ז"ל שקדיש של הבן תמיד מועיל לאביו שנפטר, וגם לאחר שנגמר משפטו, זה מועיל להעלותו ממדרגה למדרגה. אולם כאמור, לא נהגו לומר קדיש לאחר שנה. וגם החדי"א שם לא כתב לומר קדיש לאחר שנה בקביעות.