דינא דמלכותא בהגרלה של מוסדות בארה"ב

בס"ד

שלום לרבני בית הוראה שליט"א,

שאלה: לפעמים המוסדות של צדקה וישיבות, בתיכנסיות וכו' עושים כאן בחו"ל הגרלה מה שקוראים בלשון אנגלית " ראפל"ע " וביאור הדבר הוא שמי שקונה חלוקה או חלוקות מקבל כרטיס.כרטיסים לפי מה שתרם למוסד, ולפי כמות התרונה יכול לזכות אם ינצח בהגרלה משהו בדומה למה שתרם, וגם יש אלו שלא מבדילים במה שאדם יכול לקבל הבחירה שלו ואם יקנה יותר כרטיסים לכאורה יש לו יותר אפשרויות לנצח בעבור כמות של כרטיסים, וזה לפי הגיון – שלפי מזל של אדם אולי יכול לקנות אחד ולזכות שמן השמים כבר החליטו לו מה שיהי בשנה או לא, אבל כוין שאנו לא בשמים אלא בארץ גופא נחזור על ענינו והשאלה שהתעוררה כך- אם יהודי ישראלי מתחתן עם יהודיה אמריקאית ובנתיים עוד שמסדרים הכל וכו' ועוד לא רישמו בערכאותיהם הנשואין שליהם, וגם עוד לא עשו בקשה לקבלת אישור להיות תושב רשום (מה שקוראים כאן " גרין קארד" ), וא"צ לומר בקשה לעזרכות, ובמצב כזה של חתן ממש חדש החליט לקנות כרטיס של הגרלה ורישם על שמו, וידוע שהרבה מהגרלות כאלו וכל דבר הדומה יש להם חוקים מדינתי ששולט בו, ואחד מהתנאים שיש לרובם הוא שהמקבל צריך לפחות להיות תושב רשום כדי לזכות.

עתה אם זה עשוי ע"י מוסד יהודי וכשקוראים המקבל לקבל מה שמגיע לו מוציאים שהוא לא מתאים לפרט זו, האם אומרים בזה דינא דמלכותא דינא ואין להם לתת לו או יש להם לחפש אופן לזכותו שלפי הלכה לכוארה מגיע לו. מהו?

תודה
ברכה והצלחה

תשובה:

שלום רב,

לא שייך כאן דינא דמלכותא, לפי רוב הפוסקים וכן ההלכה שלא שייך בזה דינא דמלכותא כי הרי ההסכם אתו היה שהוא חלק מההגרלה ואין זה לא טובת המלך ולא טובת הציבור שלא יזכה ואין כח למלכות להפקיע ממון מאחד לשני בכזה אופן.