קדושת שביעית בירקות עלים

קניתי כו טבת תשע"ו בצל ירוק- בהכשר של הרב אפרתי- וראיתי שכתוב על השקית -"שמיטה תשע"ה- מה זה אומר? האם זה קדושת שביעית?
בכלל איך שה יכול להיות- הרי זה טרי- וכבר עבר כ- 4 חודשים משנת שמיטה?

תשובה:

שלום רב

בנוגע לקדושת שביעית, למיטב ידיעתי מה שעושים במערכת הכשרות של הרב אפרתי על פי הוראות הגרי"ש אלישיב הוא כך: מוכרים את המצע המנותק לגוי ואז מגדלים את הירקות כביכול ברשות הגוי. אלא שיש מחלוקת ידועה בין הבית יוסף למבי"ט האם צריך לשמור קדושת שביעית ביבול נכרי הגדל בארץ ישראל, ואמנם מנהג ירושלים היה תמיד להקל בזה כדעת הבית יוסף וכן מנהג הספרדים, אולם רבים חששו לדעת החזון איש שהחמיר בזה, ומשום כך הדבר מצויין על גבי האריזה. בנוגע לתאריך, כנראה מדובר בירק שנזרע בשביעית ונלקט לאחר השביעית שהחמירו בו לנהוג קדושת שביעית.

מקורות:

בדרך כלל ההוראה של מערכות הכשרות המהודרות שלא לסמוך על היתר מכירה משום שהמוכר והקונה אינם מתכוונים לקיימה ברצינות. כאן הדבר שונה, שהרי מדובר במצע מנותק שאין כל מניעה למוכר לספק אותו לקונה תמורת דמי שוויו.