כהן שקלקל את הקרבן מה דינו?

בס״ד
שלום וברכה!
אדם שנתן קרבן לכהן לכפרותו והכהן בשוגג קלקל את הבהמה האם נתכפר לישראל או שצריך להביא קרבן נוסף וא״כ האם הכהן חייב לו בהמה?
נא לציין בבקשה מקור.
בברכה רבה

תשובה:

שלום רב,

ברור שאם הקרבן לא הוקרב, הבעלים לא התכפר, וצריכים להביא קרבן נוסף. אולם לגבי החיוב של הכהן זו שאלה אחרת.

במשנה בגיטין (נד,ב) אמרו שכהן שפיגל בקדשים של הבעלים במזיד חייב ובשוגג פטור. וביארו שם בגמרא שלמד"א היזק שאינו ניכר לאו שמיה היזק, הוא אמור להיות פטור, אלא שבמזיד קנסו אותו כדי שלא יבואו לפגל ולהזיק לבעלים. ולמד"א היזק שאינו ניכר שמיה היזק, במזיד אכן חייב, ובשוגג פטרו אותו מפני תיקון העולם.