רופא בבית חולים גוי בשבת

בס"ד

לכבוד רבני בית הוראה שליט"א,

שאלה: רופא רדיולוג שהוא הראשי במחלוקת זו, יש לו קבוצה שלו ובבית חולים ביקשו ממנו שישכור עוד ב' רופאים לקבוצה שלו שצריכים. הבעיה שהוא מכיר אנשים טובים מאוד לתפקיד זה יהודים אלא הביעה שכיון שכבר יש ב' יהודים שומרי שבת בקבוצה וצריכים מישהו שיכול לעבוד בשבת לכן אי אפשר לשכור מישהו ביכול לעבוד בשבת. אבל הדילימה לו הוא שכיון שיהודים אלו שראוים לעבודה לא שומרי שבת כלל הוא לא רוצה להיות לו לפני עיור, בצד השני ואם הוא לא יתן העבודה להםאצל הבית חולים הזה מ"מ יכול להיות שימצאו במקום אחר ומ"מ יעבדו בשבת, והוא בצד אחד דואג על פרנסתם אבל בצד השני לא רוצה לשים אותם במצב שיכולים לעשות חילול שבת בעבודה זו אע"פ שיכול להיות שיעשו במקום אחר, וגם עוד צד שמפריע הוא שהריוח של הקבוצה יכול לבוא מצד איסור שנראה שהבית חולים משלם לקבוצה והוא מחלק להם.

נראה קשה הענין, לכן אשמח לשמוע עצה וחוות דעת שליכם על זה.

הרבה והצלחה

תשובה:

שלום רב

זו אכן בעיה. שכן לפי מיטב הבנתי מדובר בבית חולים של גויים ורוב החולים שם גויים, כך שיש איסור לרופא לעבוד שם בשבת והוא מחוייב להחליף משמרת עם רופא גוי גם אם יפסיד כסף בשל כך, וכמו שכתב בשמירת שבת כהלכתה פרק מ סעיף כז, ממילא אין מקום לקבל יהודים לעבודה כאשר מחמת כן ברור שחלק מהיהודים יצטרכו לעבוד בשבת. מה שיעשו במקום אחר זה לא מענינו של הרופא.