מותר לשקר כדי לפתוח Gmail ?

שלום
אני בת 12 ובשיעור מחשבים בבית הספר אנחנו צריכות לפתוח חשבון ג'ימייל!
אך אני צריכה להיות בת 14 ומעלה המורה אמרה לנו לרשום שאנחנו בנות 14 האם רק בשביל השיעור אפשר לעשות זאת?

תשובה:

שלום רב,

יתכן שאין בזה איסור שקר. אבל לטעמי, היה ראוי שלא לעשות זאת. להיפך, היה ראוי לנצל את המצב הזה כדי לחנך את הבנות שאמירת האמת תמיד תהיה נר לרגליהן כל ימי חייהן, וזה חשוב יותר מפתיחת חשבון ב Gmail…. חז"ל מאד הקפידו על אמירת אמת בפרט לצורך חינוך הקטנים.

הובא במסכת סוכה (מו,ב) “אמר רבי זירא לא לימא איניש לינוקא דיהיבנא לך מידי ולא יהיב ליה, משום דאתי לאגמוריה שיקרא, שנאמר למדו לשונם דבר שקר”. כלומר, אסור לומר לילד אני אתן לך דבר מה ובסופו של דבר לא לתת לו, כי אז אנו מרגילים את הילד שמותר לשקר. למרות שמצד הדין יתכן שאין חייבים לתת לו, אולם רק כדי שלא להרגיל את הילד באי אמירת אמת, אסור להבטיח לו ובסוף לא לקיים.

הצטרף לדיון

תגובה 1