בכור שלא ידע את הלכה ועתה רוצה חלקו

בס"ד

שלום לכבוד רבני בית הוראה,

ילמדנו רבינו על הלכות נחלות, במקרה שאבא מת, וכל הירושה נעשה ע"י חוק מדינה בחו"ל, והאמא קיבלה רוב אם לא כל הדברים, והבנים לא יודעים כ"כ על דיני תורה כיצד עובד ושבכור מקבל פי שנים, וחשב שזה רק בזמן שהבית מקדש היה קיים – משום חסר ידיעה שלו. ואחר זמן הבכור מצא שלפי דין תורה מגיע לו פי שנים וגם כל החלוקה לא כדין עשויה ואם ירצה לזכות במה שמגיע לו, השאלה האם הדין עמו ? כיון שלפי דין תורה הכל לא עשוי כהלכה כלל וגם האמא לא יורשת במקום הבנים כלל כמו שכתוב בח"מ ולה מגיע משהו כמו כתובה ויש עוד אופנים לטפל בה כמו שבאה"ע ושו"ת . או האם כמו ששמעתי מי שאמר שמסתם בעת שעשויה החלוקה הם סתם מחלו לה חלקם ומה שעשו עשוי ?

ומה אם הבכור יטעון הכיצד מחלתי על מה שלא ידעתי כלל? ובזה רוצה לזכות? גם יש לעשות בזה פשטרה או מה שעשו עשוי?

תודה וברכה והצלחה

תשובה:

שלום רב,

לכאורה נראה שזה דין מחילה בטעות שזה חוזר, והוא זכאי לתבוע עתה את חלקו בירושה. ראה בבא מציעא ס,ב בסוגיה של מחילה בטעות, כי היכי דלא ליקי בהומנותיה, שלדעת כל הראשונים שם, במקרה האמור שייך לומר מחילה בטעות. בנוסף, מסברא נראה, שהסברא כי היכי וכו' שייך לומר במקום שהוא רצה להקנות לו, אלא שהוא לא עשה קנין טוב, כמו שם בדבר שלא בא לעולם, או כמו בקטן פחות מגיל עשרים שהקנה קרקע ושתק לאחר שהגיע לגיל עשרים (ראה קצוה"ח סוף סי' רלה). אבל במקרה האמור, זה מחילה בטעות וזה חוזר, ובפרט בקרקע שלא מועיל (ראה סי' רמא סעי' ג' ובש"ך שם).