הפרדת גביעי לבן בשבת / פירוק שולחן בשבת / מוקצה בשעון שאינו פועל

שלום רב,
רציתי לשאול בהלכות שבת כמה שאלות:
1. האם מותר להפריד גביעים של מעדנים בשבת?
2. האם ממותר ללבוש שעון יד מקולקל בתור תכשיט? או שהוא מוקצה?
3. שולחן עץ שרוצים להעביר מחדר אחד לשני והוא לא עובר במשקוף, האם מותר לפרק את החלק העליון השולחן ממש מתפרק לשני חלקים להוציא אותם מהמסילה להעביר אותם ואז את הרגליים ולחבר שוב?

תשובה:

שלום רב

1.בענין זה נחלקו הדעות כידוע, דעת הגרי"ש אלישיב שיש בכך חשש מחתך ומכה בפטיש ויש להפריד מערב שבת, ואילו הגרש"ז אויערבך התיר זאת, מפני שכך היא הצורה בה הם יוצאים גמורים מבית החרושת ואין כאן מכה בפטיש, וגם מחתך אין כאן כיון שאין לו ענין בחיתוך ישר אלא שכך נוח יותר לחתוך. המנהג להחמיר בזה. ראה ארחות שבת עמ' שסב.

2. אם מדובר בשעון יפה שעונדים אותו גם כשאינו פועל לשם תכשיט – מותר, אבל אם מדובר שבעון שללא פעולתו אין רגילות לענוד אותו, דינו כמוקצה.

3. כאשר החיבור הוא רפוי – מסילה עם פינים קטנטנים שמתחברים לחורים בצד השני, הדבר מותר, אבל אם מדובר בתקיעה בחוזק – אסור. ראי ארחות שבת עמ' רפה.