האם מותר להתקלח בצום עשרה בטבת / ישיבה או עמידה בקדיש

שלום לכבוד הרב,
יש לי כמה שאלות:
1)מחר בצום אפשר להתקלח ולהתגלח?
2)שאני נכנס לבית כנסת ומתחילים קדיש, מתי אפשר לשבת בזמן הקדיש מי שלא אומר קדיש?
זאת אומרת שראיתי שאנשים עומדים שהם נכנסים בזמן אמירת קדיש ורק בסוף הקדיש יושבים.

תשובה:

שלום רב,

  1. מותר להתקלח בצום עשרה בטבת. אולם כתוב שבעל נפש יחמיר על עצמו שלא להתקלח בצום. ראה משנה ברורה סי’ תקנ ס”ק ו.
  2. לגבי ישיבה בקדיש, מנהג האשכנזים הוא לעמוד בקדיש. ומנהג הספרדים כמנהג האר"י ז"ל לשבת בקדיש. אם הוא נמצא במקום שעומדים כמובן שהוא צריך לעמוד, ואז צריך לעמוד בכל הקדיש. (ראה שו"ת אור לציון ח"ב עמוד מו).