אכילה ללא הבדלה למי שאין לו יין

מה הדין אדם נתקע ללא יין במוצאי שבת ואין לו שכר מדינה, האם יכול לאכול סעודה רביעית ללא הבדלה?

תשובה:

שלום רב,

בגמרא בפסחים (קז,א) הובא שאמימר הגיע למקום שלא היה לו יין או חמר מדינה להבדלה, והלך לישון ללא לאכול. והראשונים חולקים שם האם הוא החמיר על עצמו, או שמא כך הוא הדין שאם הוא סבור שיהיה לו מחר בבוקר עליו ללכת לישון ללא לאכול כלום. מחלוקת זו הובאה בשו"ע (סי' רצו סעי' ג') וכתב שם במשנה ברורה (ס"ק כא) בשם האחרונים שיש להחמיר לכתחילה כדעה השניה כלומר, להמתין עד הבוקר. וראה שם בס"ק יט שכתב שאין חובה להמתין על יום ראשון בערב, ואפשר שגם עד חצות יום ראשון בצהרים אינו חייב להמתין.