נרות שבת במלון / שמיטה בפירות הדר / כתם על בגד צבעוני / שמיטה בערבה הצפונית

שלום
1.הדלקת נר שבת בבית מלון מה הדרך הרצויה אם אי אפשר להדליק בחדר,אבקש התיחסות גם לאשכנזי וגם לספרדי
2.כתם גדול מגריס ועוד על בגד צבעוני,לא בשבעה נקיים
האם מטמא
3.פירות וירקות משטח של עולי מצריים,האם מותר לקנות, האם יש קדושת שביעית
4.מי שקוטף לימונים עתה בשמינית,שגדלו בשנת השמיטה, האם יפריש תו"מ והאם בברכה

אשמח אם תציין מקורות
בתודה מראש

תשובה:

שלום רב

  1. באופן כללי, אשה ספרדיה עדיף שתדליק בחדר ואשה אשכנזיה יכולה אף לכתחילה להדליק בחדר האוכל. כאשר אין אפשרות להדליק בחדר, כדאי שתשמע את הברכה מאשה אחרת ותדליק בחדר האוכל ללא ברכה.
  2. כל עוד דינו ככתם ולא כראיה ממש [גודל שלוש אצבעות כבר נחשב ראייה].
  3. אני מניח שאתה מתכוין לערבה הצפונית שכידוע נחלקו בה הדעות, דעת החזון איש להחמיר בזה עד קו רוחב 30 וכך נהגו רבים מבני התורה, ואילו העדה החרדית נוקטת כדעת המקילים בזה בכל שטח הערבה, וכך הם מביאים בחנויות שתחת השגחתם, אף שלמיטב יחדיעתי הם מציינים זאת על הפירות.
  4. לגבי לימונים צריך הרבה תשומת לב, ראה כאן מה שכתבנו בזה, ומכל מקום פרי שחנט בשביעית פטור מתרומות ומעשרות, והמנהג להקל בזה גם בפירות הדר, ראה כאן.

מקורות:

לענין מקום הדלקת הנרות, מעיקר הדין מקום ההדלקה הראוי לכתחילה הוא במקום הסעודה, אולם, נחלקו הפוסקים כאשר כבר יש מי שמדליק שם אם יש לברך על תוספת אורה לבד, ומנהג הספרדים להחמיר בזה, לכן קבענו שאשה ספרדיה תדליק בחדר. הרחבה על כך ראה כאן