חימום מאכל על פלטה בשבת

שלום כבוד הרב,
רציתי לשאול איך אפשר לחמם את הביצים על הפלטה בשבת בבוקר(הביצים בושלו לפני שבת)
שמעתי שצריך לשים על מחבת הפוכה . האם מותר לחמם בתוך סיר (לא הפוך) ולכסות את המכסה או לחמם בתוך סיר עם מים שכבר רותחים מלפני שבת?
תודה ושבת שלום

תשובה:

שלום רב

הרעיון להצריך מחבת הפוכה הוא משום שבהנחת המאכל על הפלטה ממש יש איסור חזרה, ומשום שנראהכמבשל [אגב הגר"ע יוסף סבר שמותר להניח מאכל יבש מבושל על פלטה חשמלית ואין מיחזי כמבשל, כיון שהפלטה מיועדת לחימום מאכלים ולא לבישול, אולם רוב פוסקי זמנינו, הגרש"ז אויערבך הגרי"ש אלישיב הגר"ש וואזנר ועוד חלקו עליו בזה], כך שלענין זה סיר לא הפוך לא יועיל וכך גם סיר עם מים. בסיר עם מים יש גם בעיה של הטמנה [ניתן לפתור זאת על ידי שלא כל הביצה תהיה במים, אבל עדיין איסור חזרה יש כאן.

יש שהחמירו שגם מחבת הפוכה לא מועיל, אלא רק לשים על גבי כלי מלא באוכל וכן דעת הגרי"ש אלישיב, ומקורו בפרי מגדים בסי' רנג והובא בביאור הלכה שם, אולם לדעת הגרש"ז אויערבך, דברי הפרי מגדים אמורים בסתם כלי ריק המונח על הפלטה כמו שהצעת, אבל בכלי הפוך ניכר שהדבר נעשה למיעוט החום ואין מיחזי כמבשל.

בהצלחה