כיצד אוכלים סעודה שלישית

בסד
שלום רב
האם סעודה שלישית של שבת קודש , דזעיר אנפין , היא סעודה קטנה יותר משתי הסעודות הראשונות ?
האם בסעודה זו צריך לאכול פחות מאשר בסעודה ראשונה ושניה ?
האם יש מנהג לאכול ביצה קשה בשבת ? ובאיזו סעודה ?
האם אדם שעשה הבדלה במוצאי שבת קודש, אך עדיין לא קיים סעודה רביעית מלווה מלכה, רשאי לבצע את כל פעולות החול ואף יכול לנסוע לקניות ולעשות הכל כרגיל ? אם כן, מדוע אנו אומרים שסעודה זו מלווה מלכה אם כבר ערכנו הבדלה ונכנס יום ראשון ?

תשובה:

שלום רב,

א. יש הבדל בין שתי הסעודות הראשונות לבין סעודה שלישית. בשתי הסעודות הראשונות ודאי אוכלים דווקא לחם. ואילו בסעודה שלישית, יש דעות שדי באכילת מזונות, ויש שגם אומרים שמספיק באכילת פירות. אולם לכתחילה ודאי עדיף פת. וגם בדיעבד דעת השולחן ערוך שצריך דווקא פת.

ואמנם כתב במשנה ברורה (סי' רצא ס"ק כב) שלכתחילה צריך להרבות גם בסעודה זו במעדנים. אבל למעשה לא נוהגים כן.

ב. יש שנוהגים לאכול ביצה בשבת. משום שהביצה זה מאכל אבלים. ומשום אבלו של משה שנפטר בשבת, נוהגים אלו לאכול ביצה בשבת.

ג. מיד עם ההבדלה (בתפילה או על הכוס) אפשר לעשות מלאכה ואין לזה כל קשר לסעודת מלוה מלכה, שבפועל זו הסעודה שאנו מלווים את השבת ביציאתה.