ערלה בעצים שהועברו ממשתלה

עצים שגדלו במשתלה במשך למעלה משלוש שנים, ולאחר מכן הועברו לשתילה בגינה פרטית. כיצד יועברו ולא יהיה צורך למנות מחדש שני ערלה. והאם מספיק שישתלו אותם בגינה הפרטית עם האדמה שבה צמחו במשתלה?

תשובה:

שלום רב

כדי שלא תצטרך למנות שנות ערלה מתחילה, יש לעוקרו עם גוש גדול של אדמה, המספיק כדי שיוכל להמשיך ולהתקיים ולחיות בו עד זמן שיקלט שוב באדמת המקום החדש, ולשותלו עם הגוש. כך מבואר במשנה בערלה פרק א משנה ג, וראה ביאור הדברים בחזון איש ערלה סי’ ב ס”ק י – יב. לפיכך צריך גם להזהר שלא  תתרופף בו אחיזת העפר, שלא יתנתק גם מבפנים אפילו לרגע.

במה דברים אמורים , כאשר האילן נטוע בעציץ נקוב, אבל אם הוא בעציץ שאינו נקוב או על גבי רצפה מרוצפת, גם אם מעבירים אותו עם אותו גוש עפר יש להחמיר ולמנות לו שנות ערלה, ראה חזון איש שם ס"ק יג.

עציץ נקוב הוא כשהנקב בן 2.5 ס"מ ובתחתיתו. על נקב בצד נחלקו הדעות, ראה בית יוסף או"ח סי' שלו ומשנה למלך ביכורים פ"ב ה"ט.

הבעיה המרכזית, היא כאמור הריצוף במשתלה…

בהצלחה