רטיבות בדירה לאחר רכישה

שלום רב,

לאחר רכישת דירה מגלה הרוכש כי יש הרבה רטיבות בדירה (הדירה נקתנה בקיץ) מים נוזלים מהקירות. בחוזה הצהיר המוכר כי אין כל בעית רטיבות בדירה. כמו בכל חוזה למכירת דירה נקבע פיצוי מוסכם.
לפי החוק, אפשר במקרה כזה לתבוע אכיפה ופיצוי מוסכם. הרוכש לא רוצה לבטל את החוזה אלא שהמוכר ישלם על התיקון.

מה הדין על פי ההלכה? אם אפשר לציין מקורות.

המוכר דתי אך לא בטוח שהוא יסכים לדין תורה. מה הסכום במקרה זה שאפשר לתבוע בערכאות?

תודה על האתר והעבודה הנפלאה – מאוד תורם לעבודה שלי ביום יום!

בברכה,

תשובה:

שלום רב ותודה על המחמאה,

אם המוכר לא מגיע לבית דין ובית הדין נותן רשות לתבוע בבית משפט, מותר לתבוע כמה שיותר, משום שלא ניתן לדעת מה בית משפט יחייב ומה לא, אלא שאין להוציא באמצעות הוצאה לפועל יותר מהסכום המגיע לפי דין תורה.

תיקון הבעיה ודאי שניתן לתבוע על פי דין תורה.

בדרך כלל הפיצוי המוסכם שנקבע בחוזה הוא אם המוכר לא יקיים מה שהתחייב לעשות ולא כאשר הדירה לא תואמת למה שהצהיר. אם בכל זאת נקבע במפורש פיצוי גם למקרה שיש מום בדירה, הרי זה מחייב גם בדין תורה.

מקורות:

לכאורה התחייבות לשלם פיצוי על העבר, אין בה משום אסמכתא, שהרי המוכר ידע שיש רטיבות והוא יהיה חייב בפיצוי ולא היה לו על מה להסתמך. כל שכן לדעת הרמב"ם שמעכשיו מסלק אסמכתא, שהרי בכל תנאי על העבר הקניין חל מיד (וכמו שכתב המשנה למלך בפ"ו מהלכות אישות סוף הלכה א לעניין משפטי התנאים).