פירות שביעית שמור ונעבד

שלום הרב
חבר שלי שעדיין אינו שומר תורה ומצוות נתן לי מתנה פומלות מהעץ שגדל אצלו בגינה
שאלתי אותו אם טיפל בעץ הוא אמר לי שלא
אבל הוא השקה את העץ כמו את שאר הצמחים בגינתו האם אפשר
לאכול את הפרות
במידה ולא מה לעשות איתם

תשובה:

שלום רב

בעצם, מלבד הבעיה של ההשקייה מן הסתם הוא גם שמר על גינתו ואינו נותן לאנשים להכנס ולקטוף מהפירות, כך שיש לנו כאן "שמור ונעבד", בענין זה נחלקו הדעות: יש סוברים שהם נאסרים באכילה, כך כתב הרמב”ן ביבמות קכב ב וכן דעת הראב”ד בהשגות על הרי”ף בסוכה דף מ ועוד, ויש סוברים שהם מותרים, כך כתב הרמב”ם בפאר הדור סי’ טו. בחזון איש כתב שבעת הצורך ניתן לסמוך על הרמב”ם שהתיר. כך שאם מדובר בכמות גדולה במיוחד ויש כאן הפסד, תוכל לסמוך על המתירים, במקרה שלא מדובר בהפסד של ממש, אין לאוכלם אבל יש לנהוג בהם קדושת שביעית, להניח בשקית סגורה במרפסת או בחצר במקום מוצל עד שירקבו ואז להשליך לאשפה בתוך שקית סגורה.