זיתים כבושים בפלפל שנחתך בסכין בחשש איסור

קבלתי מגוי זיתים כבושים. הזיתים גדלו במטע שלו. רק היה בזיתים כמות של פלפלים חריפים חתוכים. כעת האם מותר לאכול את הזיתים מחשש שנחתכו בסכין שבלוע בא איסור? האם יש הבדל בין ספרדים לאשכנזים?

תשובה:

שלום רב

אם נלך לפי שורת הדין אפשר לכאורה להתיר הכל, אבל אם לא מדובר בהפסד של ממש הייתי נמנע מלאכול. שכן אתה לא יודע אם יש בזיתים חשש ערלה [ערלה נוהגת גם במטע של גוי, כמבואר במשנה ערלה פ"א משנה ב], אמת שבתנאים מסוימים ניתן ללכת אחר הרוב ולקבוע שזיתים אלו אינם ערלה [כאשר לא ראית אותו קוטף והוא הביא תלוש, ראה יו"ד קי סעי' ג וברמ"א שם], אבל זו נקודה אחת. ב. יתכן שבכבישה ניתנו תבלינים שאיננו יודעים מה כשרותם. ג. אכן יש כאן קצת חשש עם הסכין. מעיקר הדין אין לחשוש, כיון שסתם כלים אינם בני יומם, ולמנהג הספרדים לפחות דעת הגר"ע יוסף שבאינו בן יומו ניתן להקל גם בדבר חריף [אף שרבים מבני ספרד מחמירים בכך על פי הוראת הבן איש חי פ' קרח] וגם לאשכנזים כיון שמדובר בספק יש להקל.

במקום שהדבר כרוך בהפסד אתה יכול לאכול.