אמירת קדיש י"ב חודש על מישהו שאינו אביו או אמו

אני מתפלל נוסח אשכנז. אני אומר קדיש על דודה שאין לה מישהו אחר להגיד. היא נפטרה ב ה' שבט. האם אני מפסיק לומר קדיש בד' טבת במנחה? שמעתי שמי שאומר קדיש על מי שלא הוריו אומר 12 חודש. האם זו חובה או מנהג?

תשובה:

שלום רב,

מעיקר הדין יש לומר קדיש גם על אביו ואמו כל י"ב חודש, ויש שכתבו לומר זאת כל הי"ב חודש. אלא שמבואר בסי' שעו שמאחר שמשפט הרשעים הוא כל י"ב חודש, ואם יאמר קדיש על אביו כל השנה יראה כאילו הוא סבור שהוא רשע, ומאחר שהוא צריך לכבדו, ראוי שיפסיק לפני שימלאו שנה (האשכנזים נקטו י"א חודש). אולם זה רק על אביו ואמו שחייב לכבדם. אבל על אחרים ניתן לומר קדיש כפי עיקר הדין כל הי"ב חודש, ראה בשו"ת אגרות משה (יו"ד ח"ד סי' סא אות טו שכתב כך על האומר קדיש על מישהו שאינו חייב לכבדו והיה בחייו אדן שאינו דתי).

יו"ד ד' סא אות טו