ירושת כרטיס פיס בירושת בכורה

בס"ד

שלום לכבוד מעלת כבוד תורתיכם הגבוה רבני אתר דין שליט"א,

בש"ע ח"מ סימן רע"ח סעייף ו לגבי בכור ושבח ששבחו נסכים אחר מתת אביו וכו' , על זה הקשרו החברים אצלנו בכולל לגבי כרטיס פיס מהו לגבי בחור?

צד א' סובר שודאי נחשב ראוי, וצד הב' מתוכח שזה נחשב מוחזק. לפי מאן דסבר שראוי י"ל שנראה כמו הלואה ואפילו פחות מזה כי הלואה לפחות סוף סוף יקבל הסכום וזה גרוע מהלואה כי אם לא ינצח לא יקבל כלום, ונראה שראוי לגמרי, ואם ינצח אין לה בכור פי שנים כי ראוי הוא.
ולמאן דסבר שזה מוחזק רוצה לומר שכרטיס פיס זה יש לו ערך עתה, כשקונים בחנות הוא שווה דולר ואם ינצח אז יחשב כמו שבח מחמת עצמו כמו שם בש"ע "וארץ שעלתה שרטון ה"ז נותן בשבח פי שנים" . ולהסוברים שהוא ראוי עיין בסעיף ז' נראה שלא יקבל בכור פי שנים.

לכן ילמדנו רבינו על זה חוות דעתיכם, נשמח מאוד .

ברכה והצלחה

תשובה:

שלום רב,

אין כאן מקום לספק .וודאי נחשב לראוי כיון  שמפעל הפיס מתחייב למשתתף בהגרלה את הפרס בשעת השתתפותו במידה ויזכה. היורשים ירשו חוב

(בהנחה שפיס  לא נחשב לאסמכתא וכו')