מה עושים היום שאין משביעים בבית דין

בס"ד

שלום למעלת כבוד הרבנים שליט"א,

לגבי ענין של שבועות שבבית דין , שאלתי דיין גדול פה בעיר שיקגו וענה לי שבזה"ה אין משביעים שום שבועה בב"ד, לא לאפוטרופוס ולא מודה במקצת וכו', אלא לא היה לי זמן לשאול לו עוד שאלה ולכן פניתי לכם ושאלתי היא אם לא משביעים בזה"ה הלימוד של הלכות אלו שבח"מ עוזרים לדעת מתי מישיהו חייב שבועה מתוך טענותו ושמעתי מדיין אחר שכשהגיע למצב כזה הדין ילך לפשרה. ורציתי לדעת האם יש עוד נ"מ על זה ? כשמישהו חחיב שבועה בין מתוך מה שהוא טוען או בין מה שהיה עקר הדין ?

תשובה:

שלום רב,

דבר זה נתברר בשו"ת דברי מלכיאל ח"ב ס'קלג שמנהג הדיינים לתת למי שמחויב שבועה שתי שליש ממה שהיה זוכה אם היה נשבע אבל כתב שם לפשר לפי ראות עיני הדיין שאם למשל נראה לדיין שהתובע משקר אז ודאי הנתבע היה נשבע בקלות וערך שבועתו פחותה וראוי לחייבו מעט במקום שבועתו אבל אם נראה שהוא משקר א"כ מסתבר שלא היה נשבע או שהיה נשבע לשקר ובכה"ג מגיע לתובע הרבה ע"ז שפטרו את הנתבע מלישבע.