מה אומרים לבן שאין בביתו מעקה

הבן גר בדירה שיש בה שתי קומות
והעליה לקומה השניה על ידי מדריגות כשלאורכן אין שום מעקה.
רמזתי ודיברתי מהנושא, והיה כבר מצידו נכונות לעשות מעקה בידיו. אבל אשתו עיכבה כי מחוסר כסף רצה לעשות זאת בצורה פשוטה ואולי גם מכוערת.
טענתה שהם שם בשכ"ד וכל יום יכולים להוציאם משם
ועתה אבקש עצתכם
וגם הלכה בדבר תוכחה
ובדבר הלאו דלא תשים דמים בביתך
אוסיף לפרטי המקרה, שיש שם חמישה ילדים בגילאי 7- 14, דבר שהוא מחריד מחשבתי
תודה

תשובה:

שלום רב,

ראשית לענין החיוב לא ברור כלל שיש לו חובת מצוות מעקה מדאורייתא. ראה במנחת חינוך (תקמו) שחובת מעקה בשוכר הוא מדרבנן. אולם ברור שגם חובה יש לקיים, ובפרט שכפי שאתה מעיד כאן – אכן יש סכנה!

אני הייתי מציע לך אם אתה באמת סבא דואג, ורוצה בטובת ילדיו וצאצאיו, שמחד אינו רוצה "להתערב" לבני הזוג כפי שאכן ראוי, ומאידך דואג לשלום של הילדים. שתאמר לבן שקשה לך מאד לחיות עם הדבר הזה, וניתן לעשות אפילו מעקב פשוט, ולצורך הענין, תוסיף לו שאתה מוכן לממן חלק מהעליות, כך הוא גם יבין עד כמה זה חשוב לך, ולכן גם ההסתכלות על פניה זו כבר לא תהיה כ"התערבות של ההורים" אלא אכן כדאגה כנה לשלומם של הילדים.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. חובת מצות מעקה מדאורייתא למנחת חינוך אין כאן, אבל חובה של לא תשים דמים בביתך יש
    וכבר רמזתי שאני מוכן לעזור כספית, אבל כשאין מצידם בקשה לכך, אני מחפש דרך להיכנס איתו בדיבור ואולי ימצא לי דרככם

  2. הכי טוב זה השפה הישירה והנחמדה, תגיד לו שאתה חושש על הילדים, כי זה נראה לך מסוכן ואתה תהיה שמח לממון לו את המעקה או חלקו.