תכננו יחד טיסה לטיול ואחד חזר בו ועולה דמי ביטול טיסה

בתור חברים החלטנו על טיסה משותפת למקום. לפני שהזמנתי כרטיסים ביקשתי לוודא שלא יבטל (שהורים שלו מסכימים וכולי). לבסוף ביטל ידידי את תוכניתו לנסוע כיון שהורים שלו מנוגדים. הוא מוכן לשלם על הכרטיס שלו. אבל מלכתחילה כל התוכנית היתה לנסוע אתו. אין טעם שאסע לבד. האם הוא צריך לשלם עבור חלק שלי גם כן?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אם הוא לא ידע פרט זה מראש שאין לך טעם לנסוע בלעדיו, ודאי שאי אפשר לחייב אותו לשלם את החלק שלך, שהרי הוא יכול לטעון שגם עכשיו אתה יכול לנסוע עם חברים אחרים ואינך חייב לבטל. גם במקרה שהיה ברור פרט זה שלא שווה לך כלל לנסוע בלעדיו, לא ברור אם ניתן לחייב אותו לפי ההלכה לשלם את דמי הביטול שלך.

מקורות:

גם אם החבר היה נוסע, הוא לא היה חייב לנסוע עימו, אלא היה עושה כן מרצונו כדי ליהנות, נראה שאין החבר חייב לשלם על הנזק שנגרם לו. עיין במגיד משנה הלכות זכיה ומתנה פ"ו הכ"ד.