טענת 'אסמכתא' בהסכם בלעדיות

האם בעל דירה שהחתים מתווך על הסכם 'בלעדיות' במכירת הדירה, יכול לטעון טענת 'אסמכתא' ולא לשלם כאשר הגיע קונה שלא באמצעות המתווך.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

לא יכולה להיות טענת אסמכתא משני טעמים. א. ההסכם נועד למנוע נזק שהמתווך יעבוד קשה והמוכר ימסור את הדירה למתווכים אחרים שאחד מהם יקדים אותו, או שהמתווך יתלה שלט על הדירה ויפרסם בעיתון עם פרטים מלאים ויגיע קונה שיציג את עצמו כאילו כבר ידע מראש על הדירה. ב. ההסכם נהוג שנים רבות ואף קיבל ביטוי בחוק המתווכים.

מקורות:

שני טעמים אלו נאמרו לעניין קנס בשידוכין. עיין תוספות ב"מ דף סו ע"א ובשו"ת מהרי"ק שורש קצג.