האם מקבלים גרים מעמלק? / דברי קדושה מול פח של ניירת

בס"ד. שלום רב לכל הרבנים
האם עמלקי יכול להתגייר? ואם כן איך יתכן, הלא מצווים אנו להשמידו.
ואם לא, אזי איך יתכן שמבני בניו של המן הרשע למדו תורה בבני ברק?
האם יש חשש כלשהוא מלומר דברי קדושה בסביבת פח משרדי
שרוב תשמישו הוא לניירות וכדו' ורק לפעמים נזרקים בו גם דברי מאכל?

תשובה:

שלום רב,

א. דעת הרמב"ם (מלכים פ"ו הלכה ד') שניתן לקבל גרים מבני עמלק. ובשו"ת אבני נזר (או"ח סי' תקח) תמה עליו מהמכילתא בסוף פרשת בשלח ששם כתוב שלא מקבלים גרים מעמלק. ותירץ שם דבר מעניין ומחודש, וכך כתב:

"אך לפי האמור יש ליישב על פי מה שכתב בתנא דבי אליהו פרק כ"ד שצוה אליפז לעמלק בנו שידע שעולם הבא אינו מתוקן אלא לישראל. לך וסייע אותם בחפירות בארות וכדומה ותזכה עמהם. כיון ששמע רשומו של דבר נעשה שונא ורודף לישראל עד כאן. הנה שזהו שורש חטא עמלק שאינו רוצה בשום אופן להיות נכנע לישראל. ועל כן אף שמתגייר. אין זה עוד הוכחה שרוצה בהכנעה. שהרי נעשה ישראל בעצמו ואין צריך להיות נכנע וטפל. ואם יזדמן שיראה מעלה בישראל מה שאין בו ובעל כרחו יצטרך להיות נכנע יהי' שונא ורודף כעמלק אביו. ועדיין אין לנו הוכחה שאיננו בכלל אוחזין מעשה אבותיהם בידיהם. אך בשעת כיבוש שאז צריך לקבל עליו מיסים ושיעבוד שיהיו נבזים ושפלים ולמטה ולא ירימו ראש בישראל וגם שיעבוד. הנה שמתרצה להיות נכנע זה אינו אוחז מעשה אבותיו בידו. ואין מחויב מיתה".

וראה עוד בשו"ת שאילת יעבץ (ח"א סי' מו). ושו"ת ציץ אליעזר חלק יג סי' עא.  אמנם יתכן לומר שמה שכתוב שאין מקבלים גרים מבני עמלק הוא לכתחילה שאין אנו אמורים לקבל גרים מהם. אולם בדיעבד אם קיבלו והם התגיירו, הרי הם כגרים ויהודים לכל דבר.

ב. אין כל בעיה משום שאין זה פח שיש ממנו ריח רע.