נוסח הצוואה שבאתר דין ושבבית דין 'נתיבות חיים'

שאלות אלה נוגעות לנוסח הצוואה לפי ההלכה שבאתרכם.
1. האם הצוואה תקפה גם לנכסים עתידיים ( שלא באו לעולם)?
2. האם ניתן לבטל או לשנות את הצוואה בכל זמן שהוא (רק לפי הנוסח המוצע) ? ואם כן, באיזה אופן?
3. מה דין הצוואה כלפי ערכאות המדינה – האם צריך לכתוב צוואה נוספת אצל נוטריון או שמא צוואה זו תקפה גם לפי חוקי המדינה?
4. האם ניתן לערוך את הצוואה בבית דינכם ומה העלות לכך?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

1-3. אכן יש צורך לעדכן את הצוואות המופיעות באתר. כדי שיתאימו לכל הבעיות שהעלית.

נוסח הצוואה שבידי בית דין נתיבות חיים פותר את בעיות נכסים עתידיים וניתן לשנות אותה בכל עת באמצעות צוואה אחרת החתומה על ידי שני עדים המעידים על צלילות דעת (בכדי למנוע אפשרות של מחטף, ניצול וכדו').

יש עלות של כמה מאות שקלים.

הצוואה אמורה להיות תקיפה גם לפי חוק הירושה. אולם אין הבטחה של מאה אחוז שהצוואה אכן תתקבל בבית משפט בפועל. כאשר מדובר במשפחה שכולם שומרי תורה, החשש שחלק מהיורשים ינסו לפסול את הצוואה בבית משפט הוא חשש רחוק, משום ששומר תורה לא יעבור על איסור ערכאות, כל שכן, כאשר הסיכוי להרוויח מהמהלך אפסי. אבל כאשר יש במשפחה אנשים שאינם שומרי תורה ומצוות הנפגעים בצורה משמעותית מהצוואה, לא יהיה מיותר לערוך צוואה נוספת אצל נוטריון.